Maskinparken til SAFT - juicere og blendere

Kokkeskolen: Grej Se alle

Maskinparken til SAFT - juicere og blendere

Safter – juicere og blendere

Her en gennemgang af hvad man bør overveje i sit valg af maskiner

Først har jeg lyst til at sige at du kommer langt med en blender. Med en sådan kan du lave et hav af smoothies og greenies – find dem evt. i vores bog SAFTER. Men investerer du i en Saftmaskine, åbner der sig et univers af fantastiske smage, kombinationsmuligheder og du kan drikke kilovis af sunde planter!

Blendere
Design og motorkraft er det der skal styre. Med motorkraft får du et meget bedre resultat når du eks. laver nøddemælke (se igen i SAFTER), blender de grove grøntsager og kål. Og det gør samtidig ikke noget at du kan lide udseendet. Hvis du har den stående på køkkenbordet får du brugt den.

Saftmaskiner
Der findes grundlæggende to typer saftmaskiner. Cnetrifugaljuicere og slowjuicere.

Centrifugaljuicere
En maskine der først river råvaren og derefter slynger der revne så den separerer pulp og saft. Saften slynges typisk ud i en ekstern beholder. Enkelte maskiner beholder det inde i slyngen. Dette er upraktisk men det sikrer at pulpen er tør = større saftudbytte. Dermed sagt at de fleste der slynger pulpen ud får et mindre udbytte end slowjuicere. Det næste er at det siges at den oxidation (iltning) der sker når den voldsomme rive/ slynge process sker, skader kvaliteten af juicen. Oxideringen siges at skade mineraler og vitaminer, antioxidanter en vis grand. Jeg kender dog ikke til forskning der siger noget om i hvor høj grad kvaliteten forringes.
Men der er ikke tvivl om at det sker. Efter blot et par timer forvandler dennne type saft sig. Det kan eks. ses i æblesaft der efter blot 10 min. typisk bliver brunt. MEN det er stadig rigtig sundt at drikke saft lavet på denne type maskine og har du en – så brug den trygt til den er træt.

Slowjuicere
Min gode saftven Jacob Dietz siger at det at safte er poetisk. Det er slowjuiceren med til at sikre. Ingen larm og flydende planter i silkemode er hvad der kommer du af en slowjuicer. Du kan snakke samtidig og råvarerne kværnes roligt og saften pressen ud gennem et filter. Der findes forskellige priskategorier hvor de dyreste er yderst kostbare. Men så kan de også lave den ypperste af alle safter – et Wheetgrass shot lavet på hvedekim. Det siges at være en af de sundeste antioxidanter.
Mindre kan gøre det. De billigste eks. en WILFA juicemaster ligger på omkring en tudse. Driftsikker, let at skille ad og vaskes på få minutter og så er den rimelig pæn. En Hurum der koster det dobbelte laver finere saft (og er endnu pænere) men det er lidt sværere at samle og gøre ren.
Hvis du skal ud og købe en juicer ville jeg altid vælge en slowjuicer. Er tid en meget vigtig faktor er en centrifugaljuicer dog hurtigere at juice med hvis du står en travl morgen med 4 børn…

Søren Ejlersen

Ingredienser

Se flere opskrifter på Aarstiderne.com

Kend dine rødder. Læs mere om grøntsagerne